top of page

Blog

Test je eetgedragFemke, een vrouw van 36 jaar, komt voor de eerste keer op ons spreekuur en vertelt het volgende:


“Al sinds mijn 16e voel ik me te dik. Eerlijk gezegd heb ik ook al zoveel diëten gevolgd, dat ik precies weet hoeveel calorieën of vet in iets zit. En telkens val ik af, maar even later vliegen de kilo’s er weer bij. Tot ik weer enthousiast wordt van het nieuwste dieet dat gouden bergen belooft of waarvan een collega ook veel is afgevallen. Ik kan alleen afvallen als ik streng ben. Maar ik kan dit nu niet meer opbrengen ....ik word er zo hopeloos en verdrietig van.... Wat moet ik nu doen? Ik wil hier echt eens vanaf en leren hoe ik op gewicht kan blijven. Kun je me helpen?”


Deze vraag krijgen vaak te horen in onze praktijk. Misschien heb jij ook al vaker een dieet gevolgd om af te vallen, met het idee zo de eigen regie te krijgen over je lichaamsomvang en je eetgewoonten. En wellicht is je gewicht na elke poging hoger geworden dan dat het daarvoor was. Dan weet je intussen dat het een waanidee is dat je op deze manier je doelen kunt bereiken èn vasthouden. Want hoe vaker je lijnt, hoe meer je het vertrouwen in je zelf en het contact met je lichaam kwijt raakt. Je eigen regie haal je niet uit een nieuw dieet, maar komt ondermeer van het leren luisteren naar je lichaam.

Onbewust houden we vaak vast aan bepaalde eetpatronen en ideeën die we in het verleden hebben ontwikkeld. Ooit leken ze ons goed te doen. Maar doen ze dat nog steeds? Nieuwsgierig zijn helpt in het doorbreken van vertrouwde niet-helpende patronen. Heel bewust je ongewenste eetgedrag observeren, oftewel mindful zijn, is nodig om oud gedrag te vervangen voor nieuwe gewoonten. Je hoeft jezelf absoluut niet te forceren tot een dieet om af te vallen. Wel is het van belang te weten welke factoren jouw eetgewoonten sturen.


Met de volgende test krijg je meer zicht op je eetgedrag en ontdek je wat je nog te leren hebt voor een betere relatie met eten en je lichaam. Dat werkt echt voor blijvende resultaten!

Welke uitspraken aan herken je?


Aandacht toevoegen aan je eetgewoonten oftewel mindful & intuïtief eten blijkt de sleutel om je gewoonten definitief aan te pakken. Een gezonde balans of afvallen wordt zo een geleidelijk natuurlijk proces en je voorkomt het jojo-effect. Zie ook mindful-eten.nlComments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
vrouw die eet.png
bottom of page