top of page

Blog

Waar honger je echt naar?


Een van de meest intieme relaties die we kunnen hebben is wellicht onze relatie met eten. Hoe goed is jouw relatie met eten? Eet je vaak of teveel als je geen honger hebt? Zou je dat willen veranderen? Sta dan eerst een stil bij je eigen eetpatronen.

Ken je zelf en herken je eetpatronen Voor veel mensen is het doorbreken van vertrouwde patronen zo ongeveer het moeilijkste wat er bestaat. De eerste stap van verandering begint met het herkennen van je patronen.

Heb je een patroon van gedachteloos eten? De meeste mensen die te veel eten doen dat vooral onbewust: Ze eten als er wat te eten is Ze eten snel, zonder echt te proeven Ze eten en combineren dit met TV kijken, of allerlei andere afleidingen Ze nemen nog een extra portie, al hebben ze genoeg gehad Ze eten automatisch hun bord leeg Herken je hier iets in?

Kun je verleidingen moeilijk weerstaan?

Is het zien van appeltaart, het ruiken van vers gebrande noten of het gekraak van chips al genoeg om je over te geven? Al heb je net gegeten of wil je eigenlijk wat afvallen. Toch moet je er van eten. Dit noemen we extern gericht eten.

Heb je een patroon van lijnen en jo-joen? Wat is je gewoonte als je ziet dat je na een vakantie of na de feestdagen weer wat kilo’s bent aangekomen? Voel je je daar rot over? Gooi je je dan in de strijd tegen de kilo’s? Met het laatste superdieet waarmee een vriendin ook goed afviel? Het is waarschijnlijk niet de eerste keer. We geloven zo graag in wonderen. Maar zoals het bij de meeste mensen gaat, weeg je nu wellicht meer dan voor dat je ooit aan een dieet begon. Je zit in een patroon gevangen van vechten tegen tegen de kilo’s, de calorieën en tegen jezelf. Het is een denken in "alles-of-niets". Een mindset die je helaas niet ver brengt en zeker geen duurzame resultaten.

Heb je een patroon van emoties weg-eten? Nogal wat mensen ontdekken een relatie tussen hun gevoelens en hun eetpatroon. Anderen hebben dat weer niet. Herken je bij jezelf de neiging om meer te willen eten als je verdrietig, boos, moe of gefrustreerd bent. Of als je stress ervaart? Een beetje hebben we dat allemaal wel en dat is geen probleem. Maar als eten voor alles "de oplossing" is, kun je er wel last van ondervinden. Stap 1 is dit bij jezelf te herkennen. Vervolgens dit te erkennen en te ontdekken wat je echte verlangen is. Want vaak zit onder de zin in eten een andere behoefte die niets met eten te maken heeft.

Hoe beter je je zelf kent en weet waar je echt naar hongert, des te sneller zul je van Overgewicht naar Evenwicht gaan.

Wil je hulp op deze weg?

Graag coach ik je hierbij met mijn methode Van Overgewicht naar Evenwicht. Gebaseerd op wetenschappelijke studies en meer dan 30 jaar ervaring in de praktijk.


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
vrouw die eet.png
bottom of page